Gezonde proteïne snack balletjes zelf maken
Maak zelf je eigen proteïne snack balletjes. Deze snack is perfect om je te voorzien van een stevig tussendoortje. Ze bevatten naast eiwitten ook havermout en noten. Deze snack is ideaal voor hongere kids en sporters, maar ook perfect om mee te nemen naar je werk. Je hoeft niet de balletjes niet af te bakken, gewoon ingrediënten mengen, balletjes rollen en smullen maar.
Proteïne snacks die je in de winkel koopt zitten vaak vol additieven en zoetstoffen. Dus waarom zou je zelf geen proteïne snacks maken? Het is niet moeilijk, lekker en makkelijk. Probeer ze dus uit, en laat me weten wat je ervan vindt!
Recept proteïne snack balletjes
Gezonde proteïne snack balletjes
4
servings30
minutes40
minutes1
hour10
minutesIngrediënten
1 cup havermout
1/2 chocoladedruppels
2/3 cup kokosschilfers + 2 el extra (garnering)
1/2 cup notenpasta naar keuze (amandelpasta, pindakaas, …)
1/3 cup vloeibare honing
1/2 cup gebroken lijnzaad
1 el chiazaadjes
Bereiding
- Meng alle ingrediënten samen en roer goed met een houten lepel
- Plaats het mengsel in de koelkast gedurende een uur.
- Maak je handen vochtig en rol balletjes.
- Serveer ze op een bord. Garneer met wat kokosschilfers.
Tips
- Je kan ze in een plastic bewaarbakje enkele dagen in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook.

Gratis Download
15 gezonde recepten voor je ontbijt, lunch en diner

Havermout
Havermout is een geweldig product. Het is gemaakt van geknipte en geplette haverkorrels, waardoor haver dan ook een volkoren graansoort is. Het zit bomvol mineralen, voedingsvezels. koolhydraten, eiwitten, en B-vitamines. Van haver is specifiek aangetoond dat het helpt het LDL-cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Een laag LDL-cholesterol zorgt ervoor dat je minder risico hebt op hart- en vaatziekten. Deze langzame koolhydraten vormen dus de perfecte ontbijtpap.
Vergeleken met andere graansoorten geeft haver je de meeste (gezonde) vetzuren en eiwitten. Anderzijds bevat havermout minder koolhydraten dan de meeste andere graansoorten. Kies voor een goede kwaliteit havermout, liefst biologisch. Biologische havermout vind je hier, je krijgt korting vanaf 2kg. Ik kies altijd voor fijngemalen havervlokken, die zijn zachter in havermoutpap.
Amandelpasta
De amandel is een van de gezondste noten die je kunt krijgen, omdat de amandel technisch gezien geen noot, maar een zaad is en daarom vol voedingsstoffen zit. Zo zitten ze boordevol vitamines E en C, seleen (spoorelementen van een mineraal) en vetzuren met antioxidanten, net als groente en fruit. Antioxidanten beschermen tegen oxidatieve stress, dat wil zeggen: de beschadiging van moleculen en cellen. Daarnaast zijn ze rijk aan vezels en dat is goed voor je spijsvertering. Kies amandelen van biologische teelt, zonder toevoegingen en dus zonder toegevoegde suikers, zonder palmolie, zonder zout en zonder bewaarmiddelen.
Chiazaadjes
Chiazaadjes zijn de zaden in de bloemen van de chiaplant. Gedurende 5 maanden ontwikkelen deze zaadjes zich tot ze volgroeid zijn en hun volledige voedingswaarde hebben bereikt. Dan worden ze machinaal geoogst en schoongemaakt. Chiazaad bevat grote hoeveelheden omega 3 (18,6%) en omega 6 (6,8%) in ideale verhoudingen. Chiazaadjes zitten ook boordevol vezels (37,9%). Ze hebben hun plekje onder de superfoods dus zeker wel verdiend. Kies 100% chiazaad, vrij van additieven.
Wist je dat Chiazaad ooit een belangrijk voedingsmiddel was van de Azteken? Zij beschouwden het als een goed hulpmiddel voor een betere alertheid, uithouding en algemeen welzijn. Krijgers die lange afstanden moesten afleggen kregen vaak een handje chiazaden mee voor extra energie onderweg.
Lijnzaad
Er zijn verschillende goede redenen om regelmatig wat lijnzaad te eten. De zaadjes helpen je om omega 3-vetzuren, vezels, eiwitten en lignanen binnen te krijgen. Samen zorgen deze voedingsstoffen voor vele gezondheidsvoordelen, waaronder een lager risico op overgewicht, hartziektes en nierproblemen.
Lijnzaad is rijk aan omega 3 vetzuren en is tevens een goede bron van voedingsvezels. Door de voedingsvezels kan het viermaal zijn eigen gewicht aan vocht opnemen. Dit zorgt voor een toenemende druk op de darmwand en werkt daardoor als een soort smeermiddel wat goed is voor een goede stoelgang. 100g lijnzaad bevatten bovendien 18 g eiwitten. Kies biologisch gebroken lijnzaad, zo zal je de omega 3 makkelijker kunnen opnemen.
Kokosschilfers
Kokosschilfers zijn niet alleen gezond, ze zijn ook nog eens heel lekker. Alhoewel kokos van nature meer verzadigde vetten bevat dan koolhydraten en eiwitten, komen deze verzadigde vetten in korte- en middel lange keten vetzuren (MCT) voor. Onderzoeken laten zien dat MCT-vetzuren zorgen voor minder honger en meer verbranding van calorieën. De vezels in kokos zorgen voor een verzadigd gevoel en een stabiliserende bloedsuikerspiegel.
Deel je receptjes
Heb je zelf een variant bedacht op deze protëine snack balletjes? Of ken je een andere lekker eiwitrijke snack? Deel dan je receptje met ons in de comments of stuur ons een mailtje! Andere recepten met havermout?